Khamis, 25 Ogos 2011

KEPIMPINAN RASULULLAH YG PATUT DICONTOHI


Kisah Rasulullah S.A.W sebagai pengajaran :

1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah akan menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun dijual.

2) Setiap kali pulang ke rumah, apabila dilihat tiada makanan yang sudah siap dimasak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayiditina 'Aisyah menceritakan jika Nabi berada di rumah, baginda selalu membantu dalam urusan rumahtangga.

3) Jika mendengar azan, baginda akan cepat-cepat berangkat ke Masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.

4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi, tentulah baginda teramat lapar waktu itu. Tetapi dilhatnya tiada apa-apapun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayiditina 'Aisyah belum ke pasar. Makan Nabi bertanya, " belum ada sarapan Ya khumaira?" ( Khumaira adalah adalah panggilan mesra untuk Sayiditina 'Aisyah yang bererti " Wahai yang kemerah-merahan') Aisyah menjawab dengancagak serba salah, 'belum ada apa-apa wahai Rasulullah." Rasulullah lantas berkata. " Jika begitu aku puasa saja hari ini." Tanpa sedikit tergambar rasa kesal di raut wajah baginda.

5) Sebaliknya baginda sangat marah tatkala melihat seorang suami sedang menukul isterinya. Rasulullah menegur, " Mengapa engkau memukul isterimu?" Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar, " Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap degil juga, jadi aku pukullah dia." 'aku tidak bertanyakan alasanmu." sahut Nabi Muhammad S.A.W." "Aku menanyakan mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu?"

6) Pernah baginda bersabda," Sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik, kasih dan lemah lembut terhadap isterinya." Prihatin, sabar dan tawadhuknya baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan kedudukannya sebagai pemimpin umat.

7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat. Dilihat oleh para sahabat, pergerakan baginda antar satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali. Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi pada tubuh baginda yang mulia bergeser antara satu sama lain. Sayiditina Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah selesai bersembahyang, Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah Ya Rasulullah?" Tidak Ya Umar. Alhamdulillah, Aku sihat dan segar". Ya Rasulullah kenapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi begeseran di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit..." desak Umar penuh cemas. Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti oleh sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat untuk menahan rasa lapar baginda. Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh baginda. " Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?" Lalu baginda menjawab dengan lemah lembut, "Tidak para sahabatku. Aku tahu, apapun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti?,, apabila aku sebagai pemimpin, menjadi beban kepada umatnya?". Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak."


8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan disebelah seorang tua yang dipenuhi kudis, miskin dan kotor.

9) Hanya diam dan bersabar bila kain rida'nya direntap dengan kasar oleh seorang Arab Badwi hingga berbekas merah dilehernya. Dan dengan penuh rasa kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing si Badwi di dalam Masjid sebelum menegur dengan lembut perkataan itu.

10) Kecintaannya yang tinggi terhadap Allah SWT dan rasa kehambaan yang sudah sebati dalam diri Rasulullah SAW menolak sama sekali rasa ketuanan.

11) Seolah-olah anugerah kemuliaan daripada Allah langsung tidak dijadikan sebab untuk merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai mahupun dalam keseorangan.

12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, namun baginda masih lagiberdiri di waktu-waktu sepi malam hari, terus menerus beribadah hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak.

13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang tinggi. Bial ditanya oleh Sayiditina Aisyah, "Ya Rasulullah, bukankah engkau telah dijamin Syurga?" Mengapa engkau masih bersusah payah begini?" Jawab baginda dengan lunak, "Ya 'Aisyah bukankah aku ini hanyalah seorang hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur,"

RASULULLAH S.A.W BERSABDA, SAMPAIKANLAH PESAANKU WALAUPUN SEPOTONG AYAT!!

Renung-renungkan dan Selamat Beramal.........

Tiada ulasan: